Spennvidde på Haugedag

Nærmere 200 personer deltok på Haugedagen som DELKs menighet i Østfold inviterte til 20. august. De som kom fra DELKs menigheter i Oslo, Tønsberg, Horten, Nordre Vestfold og Østfold fikk oppleve en variert og annerledes søndag.

DELKs prest i Østfold, Boe Johannes Hermansen ønsket velkommen til Gamlebyen, som er en av landets mest populære attraksjoner. Med sin unike bybebyggelse innenfor de velbevarte festningsverkene fra 1660-tallet, er den Nord-Europas best bevarte festningsby.

Samtidig har Gamlebyen sterk tilknytning til Hauge, som ikke bare er en av de mest betydningsfulle personer i Norges historie, men også i DELKs liv og virksomhet.

– Her i Gamlebyen arbeidet Hans Nielsen Hauge i en slakterbutikk i 1796, talte for en folkemengde på hele 400 mennesker i Niels Bærsøes hus i februar 1797 og ble arrestert og fengslet for første gang, fra 27. desember 1797 til 29. januar i 1798 – for brudd på konventikkelplakaten, som forbød lekmannsforkynnelse, sa Hermansen.

Først var det friluftsgudstjeneste på Tøihusplassen. Etter kraftig regn på formiddagen, lettet det og sola begynte å skinne da gudstjenesten startet. Uten tvil: Godt og tjenlig vær!

Boe Johannes Hermansen talte over dagens tekst, og han og Ragnar Andersen forrettet nattverden for de mange som deltok. Kristoffer Hansen-Ekenes var organist. Vel 16 tusen kroner ble gitt til DELKs misjonsarbeid. Gudstjenesten ble avsluttet ved at Gunn Randi Hermansen (15) sang: ”Jesus det eneste”.

Etter gudstjenesten var det tid for mat. Noen spise medbragt i de flotte omgivelsene i Gamlebyen, andre kjøpte middag på de koselige spisestedene i byen.

På ettermiddagen holdt Hauge-kjenner Svein Høiden et interessant kåseri om Hans Nielsen Hauges liv og virksomhet. Ingen kjedet seg, selv om talen var en time lang.

Men det stanset ikke der. Mange var også med på vandreteateret rundt om i Gamlebyen, med Terje Brevik og Svein Høiden, og fikk ytterlige innblikk i livet til bondesønnen fra Rolvsøy.

Siste post var framførelsen av musikalen ”Det brenner en ild” – om Hans Nielsen Hauge, som ble en opplevelse. Utrolig flott spilt og sunget av proffe og amatører, i et antall av over 30 personer, arrangert av Kulturværste i Fredrikstad.